Penninglotten

Penninglotten är en av våra mest folkkära skraplotter, inte minst på grund av de höga vinstchanserna. Höga vinstchanser. Smaka på orden för att ögonblick. Hur ofta hör man dem i samband med lotteri? Jämt. Okej, men hur ofta stämmer det? Inte fullt så ofta, va? Penninglotten har ett vinstodds på fantastiska 1 på 3,6 – riktigt stora chanser med andra ord.

Idén till det som idag är penninglotten föddes så tidigt som 1757. För att kunna finansiera statyn av Gustaf II Adolf i Stockholm räckte det inte enbart med skattepengar. Man var tvungna att få in pengar från annat håll för att få det att gå ihop. Man anordnade därför ett lotteri som kom att bli omåttligt populärt bland folk. Människor har alltid varit fascinerade av spänningen som lotterier och spel erbjuder, något som historien väldigt tydligt påvisar.

Det evenemang som blev den faktiska föregångaren till penninglotten anordnades 1897, den här gången för att finansiera konst- och industriutställningen i Stockholm. Vid den här tidpunkten var det dock enbart de mest välbärgade som samlades för att göra av med lite av sina förmögenheter. Under tiden som gick sedan idén provades för första gången 1757 anordnades lotterier på olika håll, men det var det här som satte penninglotteriet på spelmarknaden och befäste lotteriet i folkets hjärtan.

Penninglotteriet tappade aldrig mark. I hundra år anordnades dessa penninglotterier som var mycket populära. En stor förändring skedde dock 1997 då Penninglotteriet slog sig samman med Tipstjänst. Dessa två speljättar blev dagens spel- och tipsgigant Svenska Spel. Svenska spel är som bekant Sveriges största spelbolag med nästan 50 procent av spelmarknaden i Sverige.

Till skillnad från sina föregångare kan man på dagens penninglotter läsa ut vinstnummer direkt på lotten. Vinstchanserna 1 på 3,6 – ett av de bästa oddsen bland skraplotter på den svenska spelmarknaden. Högsta vinstchansen ligger på 3 miljoner svenska kronor, och trots att denna skraplott funnits så oerhört länge säljer den fortfarande i ett stort antal. När du skrapar en penninglott skrapar du fram fem nummer på lottens vänstra halva som du sedan kan matcha med numren på lottens högra halva. Där kan du se direkt om din lott bär vinst eller inte. I penninglotteriets begynnelse presenterades vinsterna i tidningen med en väntetid på upp till två veckor – något som skulle vara fantastiskt irriterande i dagens snabba samhälle.